Wellnessplein

Waarom doelen stellen je stress geeft! (maar doe het toch maar)

Hallo en welkom bij een nieuwe blogpost van Beauty Business Coaching by Kim. Wat ik soms hoor, is dat mensen door het idee alleen al van doelen stellen afgeschrikt worden. Hoe komt dat nu toch? Ik ben er eventjes naar op zoek gegaan: Wat is dat nu toch waarom dat mensen zo afschrikt? Ik wou het daar in deze blog graag met jou over hebben.

Hoe kom je er dan eigenlijk toe om jezelf te motiveren om toch die doelen alsnog te stellen? Want laten we eerlijk zijn:  het is allemaal heel leuk en motiverend begin januari. Maar heel vaak: ja – Blue Monday heet dat met een reden – geven we het op.

Of we denken van: “We kunnen het toch niet.” Of we stellen onze doelen veel te hoog, waardoor we net het omgekeerde gaan bekomen. En zeggen: “Kijk, ik ga dat nooit behalen.”

Dus ik snap dat eigenlijk het concept van doelen stellen, dat je dat kriebels geeft, dat je dat wat stress geeft. Net daarom is deze blogpost er precies voor jou, omdat ik weet dat je dat nodig hebt. Dus die stressfactor, daar gaan we echt iets aan doen!

Heel vaak heb je dan last van die “overwhelm”. Dat je denkt van: ja, oké, ik heb superveel doelen voor 2025, maar ik weet eigenlijk gewoon niet waar ik moet beginnen. En ook: ja, ik heb dat toch ook al gedaan, vorig jaar, vorige maand nog zelfs, maar ik hou er mij niet aan. Hetzelfde met bijvoorbeeld gaan sporten.

“Ik wil elke maandag gaan lopen” bijvoorbeeld. Maar ja, dan is het aan het regenen, dan is het koud, dan heeft het gesneeuwd… Dan is het weer veel te warm in de zomer…

Dus ja, eigenlijk is dat iets waar mensen heel gevoelig voor zijn. Dus dat die doelen wel stellen maar dat we het heel vaak opgeven. En ik zal eventjes stilstaan bij de oorzaken van: waarom geef je gemakkelijk op aan die doelen? Waarom geef je gemakkelijk toe? Waarom houden we het ook niet vol?

Op het einde van de blogpost zou ik echt wel willen dat je naar huis gaat met iets, of naar je instituut gaat met iets concreets, waar je dan ook weer terug bij mij kan voor komen. Dus blijf zeker lezen tot op het einde. En deel dit zeker met een bevriend schoonheidssalon of beauty-specialist, haarspecialist, wellness center, die er ook mee geholpen kan zijn.

Nu, ik wil absoluut niet dat het aanvoelt als een extra stressfactor. Maar eventjes om je gerust te stellen, het probleem is niet dat je geen doelen kan stellen.

Dat wil ik even heel duidelijk maken. Het probleem is vooral dat er een paar gedachten in je opkomen die jou tegenhouden: belemmerende gedachten. Een paar dingen die je denkt over jezelf of van de uitkomst van die doelen, waardoor je niet in actie gaat schieten.

En ja, waarschijnlijk herken je jezelf wel in een van deze gedachten.

  1. “Ik weet eigenlijk niet waar ik moet beginnen.”

Dat is echt wel iets wat ik heel vaak hoor. Je wil eigenlijk vooral meer gaan groeien. Je wil meer juiste klanten, minder no-shows, hogere prijzen, kuren verkopen. Maar hoe vertaal je dat nu naar een concreet doel? Dus eigenlijk houdt dat je al vaak tegen. Dat je denkt van: ja, ik weet gewoon niet hoe ik daaraan moet beginnen.

  1. Wat als ik het niet haal?

Dus eigenlijk een beetje een self-fulfilling prophecy. Als je gelooft dat je het kan, dan gaat het lukken. Maar als je gelooft dat het niet kan, dan gaat het ook zo zijn. Dus dat is eigenlijk iets wat we onszelf wijs maken.

Maar we hebben eigenlijk altijd wel gelijk. Want je gedachten, als je het kan bedenken, kan je het ook effectief behalen. Eigenlijk willen we soms geen doelen stellen, omdat we vaak bang zijn om te falen.

Stel dat we dat uitspreken aan onze partner, tegen onze collega, en uiteindelijk halen we dat niet, dan gaan we soms teleurgesteld zijn in onszelf. Dat is eigenlijk pure faalangst. En dat is eigen aan de mens, dat is perfect normaal omdat we eigenlijk altijd willen pleasen. We willen altijd slagen, altijd succesvol zijn. Want die andere salons zijn ook succesvol op Instagram, dat zien we toch altijd.

Dat is niet het geval. Ik daag je uit om je doelen effectief uit te spreken omdat mensen jou daar ook accountable voor kunnen houden.

Bijvoorbeeld als je nu zegt: ik wil eigenlijk stoppen met snacken in de zetel ’s avonds. En je zegt tegen je partner: kan je mij een beetje accountable houden? Of je kinderen kunnen zeggen: mama, ga je niet voor een gezond snoepje of zo? Of een wortel in plaats van een dessertje.

Datzelfde kan je dus doen met je professionele doelen.

 

Dus wanneer je een accountability partner hebt, een coach (kan natuurlijk ook bij mij) . Maar het kan ook een bevriend salon zijn, met wie je een goede band hebt. Dat je zegt: kijk, één keer per week bellen we naar elkaar en dan zeggen we: “Wat is er goed gegaan deze week? Wat is er minder goed gegaan? Hoe kunnen we daaraan werken?” Dat is echt wel een aanrader, zo’n buddy hebben. Iemand met de neus in dezelfde richting.

Dus spreek je doel uit! Zelfs al haal je het niet! Stel je voor dat je zegt: kijk, ik wil eigenlijk dit jaar eindelijk een keer die 100.000 euro of 200.000 euro omzet gaan halen. Maar stel nu dat je eindigt op 90.000. Dan kan je misschien wel zeggen: kijk, ik heb die 100.000 niet gehaald, maar misschien had je het jaar ervoor slechts een omzet van 70.000.

En stel dat je zegt: ik wil er 10% boven zitten. Snel uitgerekend even. Dan zit je aan 80.000, maar nu zit je wel aan 90.000. Dat is 10.000 boven een projectie die je vorig jaar had gemaakt. En die eigenlijk minder ambitieus was geweest, zie je? Dus je kan echt zoveel bereiken met het stellen van doelen.

Wat houdt ons nog tegen?

  1. “Ik ben al zo vaak begonnen, maar ik heb het nooit doorgezet.”

En dat is echt wel iets waardoor we ons depressief voelen achteraf. Vandaar Blue Monday. Omdat veel mensen hun goede voornemens zetten aan het begin van januari en bij Blue Monday zijn ze het eigenlijk al een beetje vergeten of hebben ze het niet volgehouden. Dus dat is eigenlijk een patroon dat soms jaarlijks terugkomt. En dan voel je je weer als een mislukking.

“Ja, waarom zou dit jaar nu anders zijn? Ja, er gaat niks anders zijn dan andere jaren.” Dus dat is heel vaak ook een reden.

  1. Wat wil IK voor mijn zaak?

Je bent als schoonheidsspecialiste of kapster altijd bezig met je klanten, om die in de watten te leggen. Om te springen voor je mensen. maar misschien heb je nog gewoon zelfs niet nagedacht over wat JIJ zelf wil met je zaak. En dat kan eigenlijk echt wel een terechte vraag zijn. Eigenlijk weet ik niet goed wat ik wil.

Start dan gewoon al met na te gaan van: hoe zou mijn leven er nu eigenlijk nu uitzien als ik bijvoorbeeld woensdagnamiddag vrij zou hebben. Ik zou echt wel tijd kunnen maken voor de kinderen. In plaats van ze toe te vertrouwen aan de grootouders of op playdates te sturen.

Gewoon een beslissing maken: Kijk, ik ga nu echt wel iets leuks doen met de kinderen. Zodat die daar achteraf op kunnen terugkijken en dat ze echt wel leuke momenten met mij hadden. Dus eigenlijk gewoon kiezen voor jouw kinderen in plaats van jouw klanten. Dat kan ook natuurlijk een doel zijn. Dat hoeft niet per se een doel te zijn zoals met personeel werken of ik wil een toestel aankopen.

Dat mag, maar dat hoeft niet. Het kan ook echt wel zijn dat je een betere work-life balance hebt. Dat kan ook echt een heel mooi doel zijn.

Dus denk daar ook zeker eens over na. Waar je naartoe wil met je zaak. En de combinatie met je privéleven.

  1. Ik ben bang voor wat anderen denken.

Dat hoor ik zo vaak. Heel leuk dat we als cheerleader, als schoonheidssalon of kapsalon, elkaar gaan ondersteunen. In alle projecten die we hebben. Maar soms kan het ook verleidelijk zijn om dan toch eventjes te gaan kijken wat dat andere salon aan het doen is.

Als “zij” dan bijvoorbeeld een heel productenpakket heeft uitverkocht. Of super veel kuren heeft verkocht. Dan kan dat een beetje intimiderend zijn waardoor jij zoiets hebt van: ik ga dat ook niet doen. Want dan denkt ze dat ik haar wil nadoen. Of gedachten als: ik ga dat misschien niet halen. Dus ik zal het maar niet doen. Of :we gaan mijn collega’s ervan vertellen. bijvoorbeeld: als ik een filmpje inspreek over een bepaald ingrediënt zoals retinol en ik zeg iets verkeerd, stel je voor…

Bij deze: Don’t worry. Je hebt geen account voor je collega’s!

Je hebt een account voor die dame die in de menopauze is en die ziet dat ze een verslapte huid heeft. Of die dame die acné heeft gekregen. Voor die tips en huidverbeterende behandelingen ben jij er natuurlijk. Dus zet het zeker aan de kant want anders ben je niet “of service”.

  1. ik weet niet waar ik moet beginnen
  2. wat als ik het toch niet ga halen
  3. ik ben al zo vaak begonnen maar nooit doorgezet
  4. ik weet niet wat ik wil
  5. ik ben bang voor wat de anderen denken

Als jij je hierin herkent, dan heb ik goed nieuws voor jou. Je bent niet de enige! Dit zijn echt heel vaak voorkomende twijfels bij schoonheidsspecialisten, bij kapsters. Eigenlijk gewoon bij iedereen.

Voor mij is dat ook niet anders. Ik ben daar nu al misschien wel zelfzekerder in. Omdat ik zoiets heb van: hoe authentieker je bent, hoe meer mensen jou ook links laten liggen, maar ook hoe meer mensen je net gaat aantrekken omdat die voelen van: oké die bedoelt het echt wel goed. En dat is iemand die is zoals ik ben. Dat is iemand die mij begrijpt. So just be yourself.

Je kan deze gedachten echt wel gaan ombuigen. En dat is het beste door gewoon in actie te gaan.

Ik zal jou nu een aantal tips geven en ook duidelijk maken hoe doelen stellen jou net vrijheid gaat geven. Dat klinkt heel gek. Vaak denken we dat doelen ons gaan vastzetten. Maar eigenlijk zoals een goed gestructureerde agenda: dat zet ons ook niet vast en daar heb ik zelf ook echt wel nood aan want ik ben van nature een beetje chaotisch. Dus ik weet: ik heb superveel ideeën en ik kan echt wel iedereen super snel verder helpen met een probleem. Ik denk heel oplossingsgericht, maar die structuur in mijn agenda zelf is soms een probleem. Ik weet en erken ook dat dat een uitdaging is. Dus ik ga daar echt naar handelen en ik ga effectief mijn agenda in blokken indelen.

Ik ga effectief zorgen dat ik een goede planning heb. Dat ik weet wanneer onze mailings naar buiten gaan. Dat ik weet wanneer onze launches eraan komen. Onze live beauty business seminars… Dat de teasers gaan uitgestuurd worden. Dat weet ik allemaal. En dat geeft mij net rust en tegelijkertijd ook een gevoel van vrijheid.

Ze zetten ons niet onder druk, die goals. We gaan een beetje teleurgesteld zijn, moesten we ze niet halen. Maar onze doelen, als we die hoog genoeg zetten, dan gaan we daar ook naar kunnen streven. En dan gaan we ook echt wel zien dat we veel meer hebben bereikt dan het voorgaande jaar.

Het tegenovergestelde is echt waar. Dus het geeft je geen druk. Het geeft jou net vrijheid. Wanneer je geen doelen hebt, dan voel je je net constant onrustig.

Je bent hard aan het werken, maar je weet eigenlijk niet precies waarvoor. Je hebt heel veel last van overwhelm omdat je geen duidelijke richting hebt. En dat heb ik ook. Vanaf het moment dat ik zoiets heb van: ik moet duizend en één taken doen. Dan moet ik gewoon rustig gaan zitten en ze neerschrijven.

En dan gaan we prioriteit geven aan de top drie. Dat is een hele belangrijke. Bijvoorbeeld stel dat je in je auto zit en je rijdt ergens naartoe. Je moet naar mijn live beauty business coaching dag komen.

En je denkt dat het daar ergens is, maar je weet het niet honderd procent zeker. Natuurlijk ga je dan blijven rondrijden zonder dat je effectief op die live beauty business coaching dag komt. Maar als je wel het adres invoert, dan weet je precies welke kant je op moet.

Zelfs al rijd je een keer ergens verkeerd, uiteindelijk kom je wel op het juiste punt terecht. En dat is eigenlijk wat een goed doel ook met jou doet.

Hoe ga je nu die doelen gaan opstellen? Dat is iets wat ik in de cursussen bespreek en in onze coachings. Hoe maak je doelen die wel werken? Je hebt waarschijnlijk al wel eens gehoord van smart goals. Dat is ook wel een leuke naam, dat blijft goed hangen. Maar dat is ook wel een bewezen methode. Om je doelen zo concreet mogelijk te maken zodat die niet gewoon als een wishlist blijven hangen in je hoofd, maar dat je effectief in actie kan gaan.

En de letters “smart” staan voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Dat is eigenlijk vanuit het Engels, maar het is toch wel goed vertaald. Zodat de beginletters nog altijd dezelfde zijn.

Dus met andere woorden:

  1. SPECIFIEK: Wees heel duidelijk en concreet. Wat wil je precies bereiken?
  2. MEETBAAR: Hoe weet je nu of je het gehaald hebt? Wat is het bewijs? Hoe kan ik nu zeggen: ik wil 10% boven vorig jaar. Dan moet je natuurlijk eerst weten wat je vorig jaar heeft opgeleverd en wat je omzet was, wat je winstmarge was…

Stel dat je zegt: eigenlijk wil ik liever alleen werken. Dat kan ook een goal zijn. Ik wil niet meer met personeel werken want mijn winstmarge was volledig weg. Ik wil gewoon op een andere manier gaan werken, volledig alleen. Maar wel mijn winstmarge gaan verhogen. Ik wil niet per se méér omzet gaan halen, maar ik wil wel méér winst overhouden. Dat kan ook echt een heel duidelijke goal zijn.

  1. ACCEPTABEL/ACHIEVABLE De volgende stap is: hoeveel winst wil je overhouden? Dus het moet specifiek zijn. Het moet meetbaar zijn. Acceptabel natuurlijk. (Achievable is dat in het Engels) Dat moet ook wel haalbaar zijn. En ook passen bij jouw doel en jouw salon natuurlijk.
  2. REALISTISCH: Het moet echt wel realistisch zijn. Je kan natuurlijk ook zeggen, tegen eind volgend jaar wil ik echt wel het miljoen aantikken. Eind 2025 liever. Ja, dat kan realistisch zijn. Ik weet niet wat jouw omzet is maar je moet natuurlijk ook wel zien dat dat een doel is dat je bijvoorbeeld kan opsplitsen in een driejarenplan ofzo als je dat miljoen wil halen.

Ik wil ook zeker het miljoen halen. Dat staat zeker op mijn bucketlist. Maar ik weet ook dat dat dit jaar niet het geval gaat zijn. En dat is ook echt oké. Ik ga daar niet voor wenen haha. Maar het ding is, ik weet ook wel, ik kan dat in een driejarenplan gieten. Of ik kan dat zelfs in een tweejarenplan gieten. En ik kan daar naar toe werken doordat ik meer mensen ga helpen. Maar op een slimme manier. Dat ik veel meer bereik heb bijvoorbeeld. Hoe ik dat ga doen, dat maakt niet uit. Het gaat hier om jou.

Maar wees realistisch natuurlijk. Is je doel haalbaar met de middelen en de tijd die je hebt? Want het kan natuurlijk ook zijn dat je zegt van kijk: ik wil dat behalen maar dat je niet bereid bent om te investeren.

In mijn geval bijvoorbeeld: toen ik wist dat ik met een fulltime teammember wou gaan samenwerken, namelijk Yasmine, dan heb ik echt de beslissing genomen, ik ga terug business coaching aangaan. Ik ben eigenlijk nooit echt lang zonder business coaching geweest. Maar ik wist van oké: dit moet ik echt wel gaan doen. Want ik wil dat er zo snel mogelijk terug uithalen.

Ik wil dat dat personeelslid opbrengt, dat ik er plezier aan heb, dat ik niet de constante druk heb van haar te moeten betalen. En dat het echt tot aan mijn… Het water tot aan mijn… Hoe zeg je dat? Oren komt ofzo? Zodat je gewoon echt voelt dat er zoveel druk is. Dat wou ik niet. Dus héél belangrijk dat je ook hulp vraagt.

En dat je ook bereid bent om te investeren natuurlijk. Om je een idee te geven: als je altijd pedicureverzorgingen gaat doen, en alle respect, want mijn voetjes moeten ook gedaan worden. Superveel respect daarvoor, maar natuurlijk is dan het miljoen minder haalbaar.

Dus eventjes gewoon om een perspectief te bieden: het moet realistisch zijn met de tijd en de middelen die je hebt. En als je dan nog zegt: ik doe enkel pedicures manueel, niet met een machine erbij of een bepaald toestel dat schimmels gaat verwijderen of weet ik veel wat, dan moet je natuurlijk realistisch gaan zijn in de doelen die je stelt. Dat is ook logisch.

  1. TIJDSGEBONDEN: zet er ook een deadline op. Ik wil bijvoorbeeld binnen dit en drie maanden graag twaalf nieuwe klanten voor gelaatsverzorging. Dat is een heel duidelijk doel. Very smart want heel specifiek ook. Heel meetbaar. Het is ook acceptabel. Past bij je doel en je salon. Het is heel realistisch. En het is ook tijdgebonden. Dus ik nodig jou echt uit om dit op te zetten.

In plaats van te zeggen: ik wil meer klanten voor gelaat. Dat is geen smart goal. Dus ik wil binnen zoveel tijd zoveel nieuwe mensen voor gelaatsverzorging.

En dat kan je ook maand per maand gaan bekijken. Je kan natuurlijk ook zeggen: ik ga mezelf een dagdoel voorschrijven. Als je weet wat jouw vorige jaar heeft opgebracht. Dan weet je ook: dit jaar wil ik niet gewoon 10% verhogen. Want dan zit je echt gewoon voor hetzelfde te werken. Want de inflatie is ook ongeveer 10% telkens.

Ik wil dat je echt een strategisch aanbod gaat bedenken en daarbij ook een strategische prijszetting. Waardoor je effectief gaat groeien. Bepaalde klanten gaan misschien ook minder bij jou passen in dat vernieuwd aanbod en anderen dan weer wel. Die ga je daar net mee aantrekken.

Zet een nieuw doel voor 2025. Want ook al is het jaar al bezig, dat maakt niet uit. Je kan eigenlijk gewoon jouw goal opnieuw gaan maken en bepalen. Dus ga dat een keer na bij jezelf. Hoe ga ik er écht wel boven, boven vorig jaar? En niet gewoon met 10%.

Ik raad je aan om er gewoon echt ver boven te gaan. Wees ook bereid om te zeggen wat je ervoor gaat investeren. Want je gaat er niet ineens 100.000 euro bij doen zonder te investeren. Dat is een illusie, dat weet jij ook. Met investeren bedoel ik coaching. Of coaching en een toestel erbij. Of een personeelslid erbij.

Je zegt: ik wil 100.000 euro meer verdienen dan het jaar ervoor, dat betekent eigenlijk dat ik ook ga moeten investeren. Dat is jouw keuze.

Dan kan je natuurlijk ook gaan terug tellen per maand. Welke omzet je eigenlijk per maand wil halen. Per week. En zelfs een dagdoel voor jezelf gaan bepalen. Heel duidelijk.

Wij hebben dat ook gedaan en wij doen dat steeds met onze coachees. Ook naar het einde van het jaar toe.

Wat heb je al momenteel van omzet? Waar zit de “gap”? Hoe ver zit je nog af van je ideale omzet? Wat kunnen we doen om die gap toe te werken? En echt, je zit er gewoon boven als je doelen stelt. Het is zo fijn om te zien dat mensen dan effectief hun doelen gaan behalen.

Dus nog een keer even opsommen. Smart. Wees specifiek. Wees meetbaar. Acceptabel. Realistisch. En tijdgebonden. Dus in plaats van te zeggen: kijk, ik wil mijn prijzen verhogen, kan je zeggen: kijk, ik verhoog mijn prijzen met 20% vanaf 1 februari en ik communiceer naar mijn klanten dat er een vernieuwd aanbod is bijvoorbeeld. En ik stuur daar een e-mail over uit. En je hoeft je niet te verantwoorden dat je hogere prijzen hebt. Je kan gewoon zeggen: kijk, dit is mijn vernieuwde aanbod. Kijk eens: Wat past er nog bij jou? Wat past er minder bij jou? Enzovoort.

Echt wees zo specifiek mogelijk. In plaats van te zeggen: ik wil meer klanten voor gelaat, kan je zeggen: ik wil per maand zoveel nieuwe klanten voor gelaatsverzorging. En dat ga ik doen. Door die en die en die acties te doen. Dat is natuurlijk de volgende stap.

Om af te sluiten, want we hebben al gezien wat jou tegenhoudt om die doelen te behalen en je weet ook waarom dat doelen stellen zo belangrijk is nu. Omdat het jou vrijheid geeft, rust in je hoofd. Je weet hoe je ze moet opstellen: echte smart goals.

Je kan dit ook doen voor jezelf. Voor je eigen gezondheid. Je zegt van: ik ben altijd zo moe. Ik heb zo weinig energie. Dan kan je echt voor jezelf ook hele duidelijke smart goals maken. Maar je kan dat dus ook doen natuurlijk voor je zaak.

Ik ben super benieuwd. Ik ben ondertussen trouwens een video aan het maken voor mijn social media. Probeer dat ook altijd te doen. Alles wat je doet doorheen de dag, vlog dat gewoon een beetje. Wees authentiek. Dat is misschien ook een doel dat je erop kan zetten. Ik toon mezelf veel meer online, want dan heb ik veel meer views. En veel meer: dat betekent minstens één keer per dag post ik een foto of een filmpje van mezelf op mijn stories. En ik ga posten minstens drie keer per week, plus nog een reel. Dat kunnen jouw heel duidelijke goals zijn. En wat je er dan wil uithalen natuurlijk.

OPDRACHT

De call to action die ik wil meegeven. Een call to action is nodig om af te sluiten. Daarmee sluiten we elke marketingactie af.

Het is niet de bedoeling dat we hier een blogpost maken waar je dan ook geen opdracht aan hebt, want dan zou je geluisterd hebben zonder effectieve opdracht. En dus voor die extra accountability geef ik jou een heel duidelijke opdracht mee. Dus dit is mijn call to action naar jou toe. Ik ben super benieuwd.

Ik wil graag een gratis intake gesprek aanvragen

Ik wil graag informatie over
Supplementen merken ontvangen

Ik wil graag een gratis intake gesprek aanvragen

Ik wil graag meer informatie ontvangen over de volgende opleiding:

Ik wil graag meer informatie ontvangen over

Ik wil graag meer informatie ontvangen over