Wellnessplein

Natuurlijke cosmetica merken

 

In dit artikel besteden we aandacht aan natuurlijke cosmetica. We behandelen vragen als:

  • Wat is natuurlijke cosmetica
  • Zijn natuurlijke cosmetica producten wel echt natuurlijk?
  • Is natuurlijke cosmetica veiliger
  • Waarom zijn niet alle cosmetica producten natuurlijk
  • Keurmerken voor natuurlijke cosmetica merken
  • Hoe stap ik over op natuurlijke cosmetica merken
  • Zijn natuurlijke cosmetica betaalbaar

Uw merk hier?

Op Wellnessplein.nl staan ruim 50 professionele merken. Wilt u uw merk ook vermeld hebben? Meld dan hier uw merk aan en wij nemen zsm contact met u op.

Wat is natuurlijke cosmetica

Natuurlijke cosmetica merken… Dat klinkt… Natuurlijk! Maar wat houd dat nou precies in?

Cosmetica, waarmee jij als schoonheidsspecialiste in je salon werkt, is samengesteld uit ingrediënten die synthetisch of natuurlijk van aard zijn. Wees gerust, dit wordt geen lesje natuurkunde. Kort samengevat zijn synthetische ingrediënten stoffen die door de mens zijn gemaakt. Natuurlijke ingrediënten zijn afkomstig uit de, verrassend, natuur.

Steeds vaker zie je dat schoonheidsspecialisten overstappen op natuurlijke cosmetica merken. Daarnaast willen ze ook dat de merken waarmee ze werken in de schoonheidssalon biologisch, vegan en dierproefvrij zijn. In dit artikel richten we ons even op de natuurlijke cosmetica merken.

De consumentenvraag naar natuurlijke producten komen we niet alleen tegen bij schoonheidsspecialistes. Ook in andere sectoren zoals de voedingssector zien we de vraag naar natuurlijke producten terug.

De meeste natuurlijke cosmeticamerken delen een bepaalde filosofie: het goede uit de natuur gebruiken en/of produceren met respect voor de natuur.

Maar waar moet je dan aan denken bij natuurlijke cosmetica producten voor jouw schoonheidssalon? Natuurlijke cosmetica producten zonder parabenen, ftalaten, SLS, tuoleen, sulfaten, siliconen en andere synthetische en giftige ingrediënten. Gezonde natuurlijke cosmetica dus, zonder stoffen die je liever niet terug ziet in je producten waarmee jij behandelt en verkoopt als schoonheidsspecialiste.

Zijn natuurlijke cosmetica producten wel echt natuurlijk

Je verwacht natuurlijk dat we nu antwoorden met: natuurlijk! En toch zijn niet alle natuurlijke cosmetica producten echt natuurlijk. . Jammer genoeg is de term ‘natuurlijk’ niet beschermd en kan dus vrijwel elke fabrikant met vrijwel elk product claimen dat het (min of meer) natuurlijk is.

In (bijna) alle cosmeticaproducten zitten wel natuurlijke stoffen waardoor het label natuurlijke cosmetica producten al gauw op een product wordt geplakt wat jij gebruikt in jouw salon als schoonheidsspecialiste.

Misschien ben jij als schoonheidsspecialiste al een langere tijd heel bewust bezig met natuurlijke cosmetica producten voor je schoonheidssalon, geef je daar veel geld aan uit maar zijn je producten alsnog niet 100% natuurlijk. Tijd om je er eens goed in te verdiepen dus!

Wellnessplein is de plek waar jij als schoonheidsspecialiste wordt geholpen in je zoektocht naar natuurlijke cosmetica merken. Doormiddel van onze handige filters zoek jij eenvoudig naar natuurlijke cosmetica merken. Daarnaast kun je natuurlijk meerdere filters aanzetten zoals vegan, biologisch en dierproefvrije cosmetica merken.

Is natuurlijke cosmetica veiliger

Of een stof nu gemaakt is door de mens, nagemaakt uit de natuur of dat de stof direct uit de natuur komt zegt niets over de veiligheid van het cosmetica product waarmee jij als schoonheidsspecialiste behandelt in jouw schoonheidssalon.

Sommige mensen associëren de term ‘natuurlijk’ met ‘gezond’. Maar het is niet zo dat natuurlijke stoffen voor je cosmetica product per definitie beter zijn dan synthetische stoffen. Ook in de natuur komen er genoeg stoffen voor die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van klanten in je schoonheidssalon. Neem bijvoorbeeld giftige paddenstoelen of natuurlijke olien die allergenen bevatten die huidreacties veroorzaken. Alle stoffen worden op dezelfde manier getest volgens dezelfde strenge maatstaven en beoordeeld op veiligheid. Klik hier als je meer wilt lezen over dierproefvrije testen.

De conclusie is dat natuurlijke cosmetica producten niet per definitie veiliger zijn dan gewone cosmetica producten.

De realiteit is: of een stof nu gemaakt is door de mens, nagebootst uit de natuur of direct onttrokken uit de natuur zegt niets over de mate van veiligheid.

Sommige mensen hechten aan de term ‘natuurlijk’, omdat zij dat associëren met ‘gezond’. Het is echter niet zo dat natuurlijke stoffen per definitie beter zijn dan synthetische stoffen. In de natuur komen genoeg stoffen voor die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld giftige paddenstoelen. Daarnaast kunnen natuurlijke oliën allergenen bevatten die bij sommige mensen huidreacties veroorzaken. Alle stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Of een stof veilig of schadelijk is, is puur afhankelijk van de dosis waarin het wordt gebruikt.

Natuurlijke of niet-natuurlijke ingrediënten: ze worden op dezelfde manier getest voor cosmetica en volgens dezelfde strenge maatstaven beoordeeld op veiligheid. Als er wordt getwijfeld of een stof veilig is voor de toepassing in cosmetica, dan wordt hij niet gebruikt.

Waarom zijn niet alle cosmetica producten natuurlijk

Net zoals bij een pak yoghurt wil je graag dat de cosmetica producten die jij gebruikt in jouw schoonheidssalon lang houdbaar blijven. Bij niet natuurlijke cosmetica producten wordt dit opgelost door aan de producten bewaarmiddelen zoals parabenen, phenoxyethanol, methylisothiazolinone of een combinatie hiervan toe te voegen. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat een cosmetica product niet onder de natuurlijke cosmetica producten valt. Gelukkig zijn er wel natuurlijke bewaarmiddelen toegelaten zoals vitamines, etherische oliën, pompelmoespit- en radijzenextract, waardoor een natuurlijk cosmetica product langer houdbaar kan blijven, handig voor jou als schoonheidsspecialiste!

Maar waarom worden dan toch op grote schaal schadelijke producten gebruikt? Het antwoord ligt voor de hand: geld. Het is een stuk eenvoudiger om een product te produceren met synthetische ingrediënten, ze zijn ruim beschikbaar en ook nog eens een heel stuk goedkoper!

Natuurlijk kijk jij als schoonheidsspecialiste ook naar je portemonnee. Daarom is wellnessplein de plek voor jou als schoonheidsspecialiste om een betaalbaar natuurlijk cosmeticaproduct te vinden.

Keurmerken natuurlijke cosmeticamerken

Er zijn nogal wat keurmerken met betrekking tot natuurlijke cosmeticamerken. Van belang hierbij zijn de volgende regels:

  • het gebruik van een minimaal percentage natuurlijke ingrediënten
  • zorgvuldige keuze van de verwerkte plantaardige grondstoffen
  • ecologische verdraagzaamheid van ieder product
  • milieu- en hulpbronbesparende productieprocessen
  • biologische afbreekbaarheid van grondstoffen

We noemen hieronder de natuurlijke cosmetica keurmerken.

BDIH

De Federatie van Duitse Industrie en Handelsondernemingen voor geneesmiddelen, reformwaren, voedingssupplementen en lichaamsverzorging (de BDIH) heeft een richtlijn opgesteld die het begrip natuurcosmetica voor de gebruiker verheldert. In 1996 ontwikkelde de BDIH richtlijnen voor gecontroleerde natuurcosmetica.

Cosmebio

Cosmebio is een Frans keurmerk met richtlijnen wanneer cosmetica natuurcosmetica mogen zijn, ook is er aandacht voor milieuvriendelijke productie. De biologische aspecten van het keurmerk worden onafhankelijk gecontroleerd, door Ecocert.

ECOCERT

ECOCERT is een Franse controle- en certificatieorganisatie die zich richt op ecologische en organische productie van voedingsmiddelen, cosmetica en kleding. ECOCERT heeft voor cosmetica richtlijnen opgesteld, die het gebruik van natuurlijke bestanddelen met een hoge ecologische kwaliteit stimuleren.

ICEA

ICEA is de belangrijkste verklarende instantie van natuurlijke cosmetica in Italië. De Italiaanse vereniging van biologische landbouw (AIAB) en het Certificeringsinstituut voor Milieu en Ethiek (ICEA), hebben samen met een groep van fabrikanten leidende beginselen voor natuurlijke en biologische cosmetica ontwikkeld. Cosmetica, die aan de strenge eisen van deze certificeringsinstantie voldoet, ontvangt de status van biologisch. Alle stadia van het productieproces worden gecontroleerd.

Soil Association

Soil Association is een label voor biologische landbouw uit het Verenigd Koninkrijk. Het geeft aan dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt. Het label kan worden teruggevonden op voedingsproducten, textiel en cosmetica. Het label is verankerd in de Europese wetgeving en wordt beheerd door Soil association, een organisatie die zich inzet voor gezonde en duurzame voeding en landbouw. De controle gebeurt door een onafhankelijk controleorganisme.

COSMOS-standard

De COSMOS-standard is een samenwerkingsverband tussen de grote certificatieorganen voor organische en natuurlijke cosmetica. De standaard is gesticht door de keurmerken BDIH (uit Duitsland), Cosmebio (uit Frankrijk), ECOCERT (uit Frankrijk), ICEA (uit Italië), en de Soil Association (uit Groot Brittannië). COSMOS-standard heeft op haar website de standaard gepubliceerd.

NaTrue

NaTrue is ’the international association for natural cosmetics’. Vanuit Duitsland is het initiatief genomen een NaTrue-label te ontwikkelen. Het lijkt erop dat dit keurmerk vooral ook belangrijk is voor de Amerikaanse markt.

Natural Cosmetics Standard

Natural Cosmetics Standard (NCS) is een keurmerk voor natuurlijke cosmetische producten. Het onafhankelijke label bepaalt onder andere de kwaliteit van de ingrediënten in natuurlijke cosmetica.

ICADA

Internationaal keurmerk voor natuurlijke en organische cosmetische producten. Gemakkelijk te begrijpen voor de consument en eenvoudige implementatie voor cosmetische bedrijven.

Ecocontrol

Ecocontrol heeft een keurmerk wat garant staat voor het biologische deel in het product. Dit keurmerk wordt in combinatie met ICADA, NCS of Natrue gevoerd.

Hoe stap ik over op natuurlijke cosmetica merken

Overstappen op natuurlijke cosmetica merken kan vandaag al. Door wellnessplein te bezoeken heb je de eerste stap gezet! Professionele natuurlijke cosmeticamerken waren altijd moeilijk te vinden. Wellnessplein wil jou als schoonheidsspecialiste helpen in die zoektocht naar een natuurlijk cosmeticamerk. Op wellnessplein vind je eenvoudig natuurlijke cosmetica door onze handige zoekfilters.

Zijn natuurlijke cosmetica betaalbaar

Natuurlijk is dit ook een belangrijke vraag. Want in jouw stap naar een betere wereld moet er natuurlijk ook op het geld worden gelet. En dat snappen we heel goed. Natuurlijke cosmetica kan heel duur zijn maar wellnessplein is de plek voor schoonheidsspecialistes om een professioneel natuurlijk cosmeticamerk te vinden voor jouw schoonheidssalon. Je filtert niet alleen op natuurlijke producten maar kunt ook filteren op prijsklasse. Zo helpt wellnessplein schoonheidsspecialistes in hun zoektocht naar een professioneel natuurlijk cosmeticamerk.